Nu börjar Pinterest med sökannonsering. Annonsörer kan nå ut till konsumenter med sökords- och shopping-kampanjer.

I onsdags rullade Pinterest ut sökannonser i sin nya annonsplattform för första gången. Den nya annonseringen kommer att bestå av sökordsbaserade annonser och ”shopping-kampanjer” som båda kommer att synas i sökresultaten i det sociala mediet.

Ungefär två miljarder sökningar görs varje månad på Pinterest. Av dessa är 97% sökningar som inte är relaterade till företag, vilket ger annonsörer en unik möjlighet att kunna nå konsumenter på ett nytt sätt, nämligen redan i planeringsstadiet. Och för Pinterest innebär annonseringen en möjlighet att kunna bygga upp en ny lönsam affärsmodell.

Så här kommer annonseringen att fungera:

Sökordsbaserade annonser påminner i mångt och mycket om annan sökannonsering, exempelvis Google AdWords, där det sker en budgivning på ett visst sökord och där annonsören skapar temabaserade annonsgrupper.

Den stora skillnaden jämfört med andra plattformar är att Pinterests sökannonser är helt och hållet visuella. De ser ut som vanliga pins och fungerar som vanliga pins, vilket gör att användarna också kan spara dessa. Därmed är ”bäst före datumet” mycket längre för dessa annonser.

Pinterest menar också att de har ”djup insikt” i hur användare sparar, söker och använder sina pins; information som Pinterest kan dela med sina annonsörer.

Sökannonser i Pinsterest

Bild: Pinterest

Shopping-kampanjer är enkla att förväxla med Googles Shopping-annonser, eller PLA-annonser. Och det är inte så konstigt, de är nästan identiska! Shopping-kampanjerna skapas direkt från annonsörens produktdata, exempelvis webbshop, och kan uppdateras i realtid med önskat inventarie. Med Shopping-kampanjerna kan annonsörer, utan att göra några större ändringar, enkelt överföra sin produktdata direkt till Pinterest och är därför ett enkelt sätt att komma igång med sin marknadsföring där.

 

Sökannonser i Pinterest

Bild: Pinterest

Visuella intryck på Pinterest i ett tidigt köpstadie

Människor tänker i bilder inte i ord. Men med ord formulerar vi frågor, som blir till sökord och resultaten är svaren på dessa frågor. Kan det vara så att Pinterest kan fånga upp intresse med sina sökannonser i ett tidigare stadie än andra plattformar? Kanske.

Enligt Pinterest börjar deras användare med sina sökningar redan upp till tre månader innan de genomför ett köp. Som exempel skulle en användare kunna skapa en ”anslagstavla” med namnet ”drömsemester 2017” där han eller hon samlar olika destinationer, förslag på hotel, tips för semesterkläder etc. på en och samma plats. Att finnas med redan i ett sådant tidigt skede med en sökannons skulle kunna göra stor skillnad i hur den personen väljer att konvertera i ett senare stadie.