Nu testar Facebook en egen form av annonsblockering för stötande innehåll inom ämnena ”alkohol” och ”föräldraskap”.

Facebook vill ge användare möjligheten att undvika innehåll i annonser som de kan uppleva som stötande. Förändringen kommer att ske i och med Facebooks nya uppdatering för deras annonsplattform, detta uppger nyhetssajten Adage.

I ett test kunde användare välja att stänga av budskap från annonsörer som hade med ämnena alkohol och föräldraskap att göra. I dagsläget är det just dessa två ämnen som användare kan välja bland, men Facebook uppger att de kan komma att lägga till fler ämnen om användare rapporterar de som stötande och upprörande.

– Att fortsätta se annonser som handlar om föräldraskap och nya bebissaker kan vara riktigt upprörande för familjer som upplever förlusten av ett barn, säger Mark Rubkin, annonschef på Facebook i Adage.

Det här är första gången någonsin som en användare aktivt kan blockera ett visst ämne i Facebook. Tidigare har användare endast kunnat välja vilka ämnen som de är intresserade av under inställningar i Ad preferences.

Att blockera vissa annonser är en del i en rad olika förändringar som sker just nu i Facebooks annonsplattform. Facebook förändrar också sidan för annonshantering, Ad preferences, för att göra den lättare att navigera i.

Uppdateringen kommer inte att förändra några tidigare inställningar som användare har gjort. Så om en användare har uppgett att han eller hon gärna vill se innehåll som, exempelvis handlar om elektronik, är den inställningen fortfarande densamma.

Facebooks nya layout också är mer visuell. Den stora förändringen här är att menyn ser likadan ut oavsett vilken typ av annonsformat man väljer att använda sig av. Detta gör annonseringen både enklare och tydligare för annonsörer, stora som små.