Apple har kallat in ett hemligt team för att förändra sökfunktionen i App Store. App-utvecklare kan komma att betala för att få hamna i toppostion.

Nyhetssajten Blomberg nämner enligt deras källor att Apple lägger upp en ny strategi för sökfunktionen i App Store. Deras nya strategi sägs omfatta en stor förändring: Betald sökannonsering, där app-utvecklare får betala för att hamna i topposition i äkta ”Google-anda”.

Den ”hemliga gruppen” som driver projektet består av 100 Apple-anställda, många från Apples egna annons-team iAd, och med Vice VD Todd Teresi i spetsen. Apple har inte ännu lämnat några kommentarer på ovanstående uppgifter.

Betald sökannonsering skulle alltså betyda att företag konkurrerar för deras appars synlighet i App Store. Om de syns eller inte baserar sig helt på vad människor söker efter, men också vad företagen betalar för att synas på specifika sökord. Exempelvis skulle någon kunna söka på ”fitness app” och sedan få upp olika appar om fitness som konkurrerar om det sökordet.

Vem som syns på förstasidan skulle i så fall kunna basera sig på olika faktorer: 1) Hur mycket annonsören betalar, 2) relevans, 3) kvalitet. Men än så länge är det för tidigt att säga, eftersom det inte finns några tekniska detaljer hur Appels potentiella annons-system fungerar.

Intäkterna strömmar in, cirkeln är sluten

Google är företaget som utvecklade sökannonsering till en miljardindustri. Att Appel nu tar efter skulle öppna dörrarna för en ny typ kapital att strömma in i teknikjättens redan tjocka plånbok. Apple vet också att app-utvecklare har fått allt större marknadsföringsbudgetar, speciellt företag som ligger bakom appar som, Candy Crush, Clash of Clans och liknande appar.

Med ca 1,5 miljoner appar, och över 100 miljarder nedladdningar sedan start 2008, är betalda annonser på Appstore en stor möjlighet för app-utvecklare som vill tjäna pengar på sina appar. I dagsläget tjänar Apple 30 % (i USA) på alla appar som säljs i App Store. Och med fler aktörer som marknadsför sig på App Stores, ju fler appar laddas ner, vilket leder till… ja du förstår – cirkeln slutet.

Samuel Sylvander

Samuel Sylvander

Samuel har varit VD och vice VD på flera mediebyråer under hans 22 år i branschen. Utöver det så har han även startat fler än 10 företag genom åren. Samuel har en gedigen erfarenhet av marknadsföring på internet.

11