Under gårdagens Facebook-konferens F8 presenterades internetjättens nya bot-plattform i den egna appen Messenger. Den nya funktionen i Messenger förväntas bli en succé, även kommersiellt.

Bot-eran är här. Digitala assistenter (också kallade botar) är inte något nytt, och de flesta av oss har kanske redan testat Apples assistent Siri, eller andra motsvarigheter. Men nu sker en enorm ökning i utvecklandet av botar, och de blir bara smartare.

I den senare kategorin tillhör Facebooks nya bot-funktion i deras meddelande-app Messenger. Facebook offentliggjorde igår att programutvecklare kommer att få tillgång till deras verktyg för att bygga botar inuti Facebook Messenger. Det här ger ca 900 miljoner månatliga användare tillgång till en rad olika funktioner; allt från att beställa pizza till att kolla när flyget går.

Tillskillnad från många andra digitala assistenter och botar ger nya Facebook Messenger användaren alla funktioner man behöver i en och samma app. Användaren kan därför smidigt, till och med utan att skriva, få hjälp med det man behöver och det utan att lämna själva appen.

Smart drag Facebook

Vad betyder den nya plattformen för Facebook? Att introducera en bot direkt i deras meddelande-app är ingen slump. Det hjälper Facebook istället med ett av deras huvudmål: Att hålla kvar användaren så länge som möjligt i deras ”ekosystem”.

Ur en kommersiell synvinkel säger Facebook att det ”idag inte finns några direkt intäkter”. David Marcus, ansvarig för Messenger, tillägger dock i Bloomberg TV: ”Stegvis kommer vi att försöka generera intäkter i plattformen, precis som vi gjort med våra andra plattformer”.

Än så länge är det för tidigt att avgöra hur pass Facebooks bot, eller andra botar för den delen, verkligen kommer att slå. Med 900 miljoner användare varje månad har Messenger möjligheten att bli den platsen där användare kommer i kontakt med en bot för första gången, vilket kan ge fenomenet mer spridning.

Att Apple och Google hittills inte har utvecklat liknande funktioner i sina meddelande-appar kan betyda att de har halkat efter, eller helt enkelt att de medvetet valt att inte följa samma utveckling som Facebook.

Christofer Larsén

Christofer Larsén

Jag tar pulsen på det senaste inom digital marknadsföring. Idéerna är mitt bränsle och den kreativa processen själva resan. Resultatet, slutdestinationen, avgörs i betraktarens ögon. Christofer Larsén, din Copywriter

11

En Kommentar

  • […] Facebook har haft en mycket försiktig förhållning till annonsering i Messenger från första början då man introducerade botar. På nyhetssajten Techcrunch sade Facebook tidigare i år att de rent av var ”väldigt paranoida” över hur annonseringen eventuellt skulle irritera användarna. Att vi nu ser annonseringen tillgäng för företag är bara ytterligare en indikation på att Facebook vill att även Messenger ska bli en intäktskälla. […]