Det blir ingen förinstallerad adblocker i webbläsaren Edge – Microsoft bekräftar att ryktena inte stämmer.

För en vecka sedan väcktes starka reaktioner på nätet när tidningen Adage gick ut med att Microsofts senaste uppdatering av sin egen webbläsare skulle inkludera en förinstallerad adblocker. Edge, som Microsofts webbläsare heter, är förinstallerad i operativsystemet Microsoft 10 och finns därmed på ca 200 miljoner enheter världen över. Detta målade givetvis upp en skrämmande hotbild i nätannonsörernas ögon.

Men nu svarar Microsoft att de inte har några planer på en förinstallerad adblocker i Edge.

”Vi bygger inte en native adblocker i MS Edge”, säger en talesperson från Microsoft i Adage. ”Det ni ser är en referens till ett arbete som vi redan är igång med för att lägga in tillägg i Microsoft Edge”

Så, varför all förvirring? Anledningen till varför många nyhetssajter antog att en förinstallerad adblocker skulle finnas i Edge beror på en rapport från ZDNet. I den här rapporten hade ZDNet bland annat påpekat att man sett spår av en ”blocknings-funktion” i utvecklingen av den nya uppdateringen av Edge.

Reaktionerna på ryktet, och hur snabbt det fick spridning i många medier, tyder på hur känsligt ämnet Adblockers är. Och att andra webbläsare som Opera och Brave har förinstallerade adblockers gjorde knappast ryktet mindre trovärdigt.

Med en större och bredare användargrupp fortsätter adblockers att utgöra ett allvarligt hot mot internetreklam. Att mjukvarujätten Microsoft skulle ta en så pass tydlig position för Adblockers hade rört om rejält i grytan. Detta inte minst med tanke på alla initiativ, inklusive svenska, som har gjorts för att vinna kampen mot adblockers.

Christofer Larsén

Christofer Larsén

Jag tar pulsen på det senaste inom digital marknadsföring. Idéerna är mitt bränsle och den kreativa processen själva resan. Resultatet, slutdestinationen, avgörs i betraktarens ögon. Christofer Larsén, din Copywriter

11