Som teknikchef så faller det sig lite naturligt att jag vill prata om teknik så det tänker jag ägna mina första inlägg åt. Jag har varit med och byggt upp vår plattform från grunden under (konstpaus medan jag kollar min LinkedIn-profil) ca 4 år. Vi har hunnit med att testa ett gäng olika tekniker under åren som gått, men några saker har varit konstanta. Python, Django, Celery och “Molnet”.

OS/Hosting
Ubuntu – började på 10.04, men kör nu 12.04. Var tidigt ute med Rackspace Cloud och har inte haft någon anledning att byta. Den enda flytten vi gjort är från Rackspace US till UK när de slog upp dörrarna till sitt europeiska datacenter.

Applikationsserver
I begynnelsen: Django 1.1 men är nu uppe i 1.5.x. Kördes först på Apache med mod_wsgi och har provat oss igenom några olika varianter tills vi fastnade för nginx/gunicorn-combon. Lastbalanseringen har vi också testat oss igenom några varianter: haproxy, rackspace clouds egna, etc, men nu låter vi nginx hantera det. Keeping it simple.

Databas och lagring
Vi lagrar mycket data. Det handlar rapportdata och statistik åt våra kunder – samt en hel del data för intern bruk som produkten använder för att fatta “intelligenta” beslut gällande hur budgetar ska fördelas. Även här har det förändrats längs vägen – från MySQL till PostgreSQL. Men även Redis och memcached för cache och köhantering.

Övrigt
Man kan ju götta ned sig hur mycket som helst i varje del – men jag ska försöka runda av. Övriga tekniker som rör vid vår plattform på något vis är celery (tidigare med rabbitmq, men nu redis). Monitorering har vi också hunnit med att gå igenom ett antal olika varianter: Papertrail, Sentry, Splunk, Logstash, Copperegg, Newrelic….

Samuel Sylvander

Samuel Sylvander

Samuel har varit VD och vice VD på flera mediebyråer under hans 22 år i branschen. Utöver det så har han även startat fler än 10 företag genom åren. Samuel har en gedigen erfarenhet av marknadsföring på internet.

11